Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Συμμετοχή σε φιλολογικό διαγωνισμό της ένωσης φιλολόγων Λευκάδας.


                              Μυτιλήνη




Το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το Κάστρο στο βάθος

Η προκυμαία της Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη είναι πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου. Είναι πρωτεύουσα του νησιού, έδρα του νομού Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους.
Η έκταση της πόλης είναι σχετικά μεγάλη, αλλά δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της. Ο σχετικά μικρός πληθυσμός της ως προς την έκταση της οφείλεται στο ότι μόνο το νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης έχουν αναπτυχτεί ως προς τον οικοδομικό τομέα. Η υπόλοιπη μεγαλύτερη πιο αραιοκατοικημένη έκταση της Μυτιλήνης αντιπροσωπεύεται σχεδόν ακόμη από χαμηλά, παλαιά κυρίως κτήρια, μεταξύ των οποίων πολλά διατηρητέα νεοκλασικά και κάποια δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτήρια, από τα οποία ξεχωρίζουν ο Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του να δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης, το καμπαναριό της μητροπόλεως που είναι νεογοτθικού ρυθμού, το οποίο είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ρυθμού, το όμορφο νέο-μπαρόκ 4όροφο κτήριο της νυν Εγνατίας Τράπεζας στην Πλατεία Σαπφούς στην προκυμαία και αρκετά αρχοντικά σε όλη την περιφέρεια της πόλης, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της περιοχής Σουράδα , τα οποία χτίστηκαν από Έλληνες στα τέλη του 19ου αι.. και αρχές του 20ού αι.. που ζούσαν στο εξωτερικό. Κι έτσι τα κτήρια αυτά φέρουν πάνω τους πολλά δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μπαρόκ, νεογοτθικά, belle époque, αναγεννησιακά, νεοκλασικά και πολλές φορές αναμεμιγμένα μεταξύ τους συμπληρώνουν μια όμορφη, διαφορετική αρχιτεκτονική εικόνα για την πόλη αλλά και για το νησί. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιοχής είναι ο αρκετά γνωστός Πύργος Μυτιλήνης belle époque  ρυθμού, πολυτελής ξενώνας σήμερα.

Ιστορία



Το Αρχαίο Θέατρο


Ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης, σε ύψωμα, μέσα σ' ένα δασύλλιο από πεύκα, σε μικρή απόσταση από το τέλος του ανηφορικού δρόμου που διασχίζει τον προσφυγικό Συνοικισμό της Επάνω Σκάλας και καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Η θέα από το σημείο αυτό είναι ειδυλλιακή από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανέμορφη πόλη της Μυτιλήνης, ενώ στο βάθος διακρίνονται τα παράλια της Τουρκίας.
Σήμερα όλοι μιλούν για αρχαιολογικό χώρο, διότι εκτός από μερικές εγκαταλελειμμένες αρχαίες πέτρες – πλίνθους και τη διάταξη του αρχαίου θεάτρου (κατηφορικός ημικυκλικός χώρος καθισμάτων θεατών και κυκλικός χώρος της πλατείας – ορχήστρας) τίποτε δεν μας θυμίζει ότι εκεί πριν από 2000 περίπου χρόνια λάμβαναν χώρα θεατρικές παραστάσεις, που ήταν γνωστές σε όλη την Ιωνία (τα σημερινά παράλια της Μικράς Ασίας).


H πρώτη ανασκαφική έρευνα έγινε το 1928 από το Δημήτριο Eυαγγελίδη. O ίδιος το 1958 επανέλαβε την έρευνα, κυρίως στο χώρο της ορχήστρας και της σκηνής. O B. Πετράκος προέβη σε καθαρισμό και αποτύπωση του χώρου το 1967, ενώ προέβη σε αναστήλωση του περιφερειακού τοίχου της ορχήστρας, καθώς και σε αποκατάσταση των δύο δωματίων δυτικά της ορχήστρας με αποτέλεσμα  ο χώρος να ανακηρυχθεί αρχαιολογικός και  να πραγματοποιηθούν συνεχείς ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που τοποθετείται χρονικά στα Yστερορωμαϊκά  χρόνια. Το σχήμα της ορχήστρας είναι κυκλικό, με διάμετρο περίπου 24μ. H ορχήστρα ορίζεται από το εντελώς κατεστραμμένο κοίλο. H σκηνή διαιρείται από τρεις διαδρόμους. Στο μεσαίο βρέθηκε κτιστός οχετός για την απορροή των υδάτων. Στα δυτικά της ορχήστρας υπάρχουν δύο δωμάτια σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. H πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Μυτιλήνης χρονολογείται στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα εδώλια (καθίσματα) και τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν επί τόπου ή χρησιμοποιημένα σε δεύτερη χρήση για την οικοδόμηση του Κάστρου της Μυτιλήνης. Kατά την Yστερορωμαϊκή περίοδο το Θέατρο μετασκευάσθηκε. Το ημικυκλικό κοίλο του υπολογίζεται ότι στη φάση αυτή θα είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών. O Πλούταρχος, στο βίο του Πομπηίου, διέσωσε την πληροφορία ότι ο Ρωμαίος στρατηγός θαύμασε το Θέατρο της Μυτιλήνης και αντέγραψε το σχέδιό του στο Θέατρο που έκτισε στη Ρώμη το 55 π.X.

Αρχοντικά της Μυτιλήνης

              


Τέλος, η Μυτιλήνη είναι μια πόλη με εξαίρετη αρχιτεκτονική δομή και πλούσια ιστορία που φανερώνει την σπουδαιότητα του πολιτισμού, τόσο του παλαιότερου όσο και του σύγχρονου στοιχείου του. Είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να εμπνέει πλήθος σπουδαίων προσωπικοτήτων στην πορεία του έργου τους.

                                                                                         Μαρία Βελισσαρίου
Αργυρώ Ζαφειρίου
Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης και Αριστείδης Δελής»
Δικελή 6,81100 ,Μυτιλήνη
2251043700
mail@gym-peir-mytil.les.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου